Rodinná kuchařka je určená rodičům, kteří se láskyplně starají o své potomky a na srdci mají jen a jen jejich blaho. Tato kniha vám přináší 120 receptů na každý den, které využijete od těhotenství přes porod, období kojení a dobrodružství s první kašičkou až po společné rodinné stolování. Zahrnuje období prvního sžívání se s novým členem rodiny, a kromě zajímavých receptů a dobrých nápadů nabízí i mnoho tipů a poznatků ze života s miminkem. Celý článek »
Vývoj motoriky
20.10.2011
blog Hrubá motorika (lokomoce):
- v 1 roce nebo brzy potom chodí dítě samostatně, chůze o široké bázi, je nejistá, dítě často padá, hlavně na nerovném terénu, umí se zastavit a znovu rozejít, účinnější než lezení;
- před 2. rokem dítě dobře chodí i utíká, téměř nepadá, samostatně chodí do schodů (jednodušší) i ze schodů (přidržuje se stěny a přisunuje nohy na každý schod, zatím nestřídá nohy);
- kolem 3 let je motoricky poměrně vyspělé, dokáže stát chvilku na 1 noze, při chůzi po schodech střídá nohy;
Ozdobné balení dárků pro děti
20.10.2011
Lenka Štveráčková, Bc.
Přemýšlíte, jak vkusně zabalit dáreček pro vaše dítko? Nevíte, jak zabavit batole, či předškoláčka, když je venku škaredé počasí? Zkuste tuto knihu, ve které je mnoho nápadů. Nebudete toho litovat.
Tato kniha je určena především dětem, ale jednoduché a vtipné nápady v ní můžete použít i vy všichni, kteří rádi balíte dárky a chcete se naučit nové způsoby dárkového balení a výrobky krabiček i ozdob na dárky. Je rozdělena do čtyř kapitol nazvaných: Zvířátka, Krabičky, Kytičky a Dárečky. Celý článek »
Bezpečnost na horách
20.10.2011
Jiří Chochola
V zimě dopřejeme dětem co nejvíce pohybu na čerstvém vzduchu. Máme-li možnost, jezdíme s nimi na hory a nabízíme jim do sytosti zimních radovánek. Batolata již vozíme na saních nebo bobech, než vyrostou a nasadíme jim lyže. Říkáme si, že uprostřed bílých plání připomínajících peřiny, jakoby nebezpečí nečíhalo. Jsme přece dítěti neustále nablízku. Úraz dítěte rodiče ale pokaždé zaskočí. A to z proto, že se stane během vteřiny, kterou nedokážeme vzít zpět. Následkem je bolest, starosti a náklady na léčení. Celý článek »
Sochy miminek-batolat
20.10.2011
Petra Lecnarová
Miminka nejsou jen živá, můžeme je spatřit i v umělecké tvorbě. Známý sochař David Černý vytvořil v Praze sochy miminek už batolat, nad kterými pokocháte. Pokud se vydáte na procházkou Prahou, vemte s sebou děti a ukažte jim, jak vypadají miminka v nadživotní velikosti.
Na televizní věži na Žižkově uvidíte deset obřích laminátových soch miminek černé barvy, které lezou po věži. Sochy byly sundány v roce 2000 a v roce 2001 se zase na věž vrátily a batolátka tam budou lézt po dobu dvaceti let. Každé miminko váží 100 kg. Na pražské Kampě jsou k vidění tři bronozové obří sousoší miminek, které nechal dal David Černý postavit v roce 2008. Batolátka jsou na všech čtyřech končetinách, jakoby chtěla lézt a jsou vyšší než samotný člověk. Celý článek »
Zelenina
19.10.2011
blog
Zelenina spolu s obilovinami tvoří základ jídel. Pro kojence a batolata je nutné většinu druhů zeleniny tepelně zpracovat, a to buď vařením nebo dušením, aby ji mohli dobře strávit a nenadýmala je.
Orientační denní množství zeleniny podle věku:
- Roční dítě: asi 100 g syrové zeleniny
- Batole 2 – 3 roky: asi 120 g syrové zeleniny
- Starší batole a předškolní dítě 4 – 6 let: asi 180 g syrové zeleniny
Zelenina má velký obsah vody. Bílkovin, tuků a cukrů má jen malé množství. Z toho vyplývá, že je chudá na kalorie, ale zato obsahuje mnoho minerálních látek jako je vápník, draslík, železo a vitaminů, zejména pak vitaminu C a β-karotenu (provitaminu A). Celý článek »
Vhodné a nevhodné potraviny pro nemocné celiakií
19.10.2011
Lenka Štveráčková, Bc.
Diagnostikovali lékaři u vašeho batolete celiakii? Nevíte si rady, co vše může a nemůže jíst? Zde máte přehled potraviny, které ano a které rozhodně nedávejte svému dítku na talíř.
Co NE:
- všechny potraviny obsahující lepek, tedy připravené z obilovin (pšenice, žito, ječmen, oves)
- chléb
- pečivo
- strouhanka
- cukrářské výrobky
- těstoviny
- knedlíky
- vločky
- kroupy
- krupice
- kuskus
- otruby
- uzeniny
- pšeničný škrob
Jablečná přesnídávka
19.10.2011
Petra2 Potřebujeme: 5 kg jablíček, 300 – 350 g cukru ( dle kyselosti jablíček ), 2,5 l vody, 3 vanilkové pudinky
Postup : jablka rozvaříme ve 2l vody, rozmixujeme mixérem, přidáme cukr a nakonec pudinky rozmíchané v půl l vody. Chvíli povaříme, plníme do sklenic a zavařujeme 20 min. na 80 °C
Přesnídávku můžeme dělat z jakéhokoliv ovoce
Potraviny, které obvykle nevyvolají alergickou reakci:
19.10.2011
blog
Zelenina: mrkev, brambory, okurka, celer, dýně, kedluben, špenát, saláty, póre, květák, zelí, kapusta, luštěniny hrášek, fazolky.
Obilniny: rýže, oves
Ovoce: hrušky, jablka, třešně, švestky, meruňky, banán, hrozny, borůvky, meloun
Maso: drůbeží, telecí, hovězí, jehněčí, králičí
Oleje a tuky: rostlinný olej (olivový, slunečnicový, kukuřičný)
Celý článek »
Náš první ( a doufám, že i poslední) pobyt v nemocnici
19.10.2011
Petra2
Nejhorší ze všeho je, když vám onemocní dítě a vy nevíte jak mu pomoct. Našemu chlapečkovi budou 3 měsíce a už má za sebou svůj první pobyt v nemocnici.
Všechno to začalo teplotami 38,6 °C, naše dětská lékařka nám řekla, že to může souviset se změnami počasí.Myslela jsem si, že časté výkyvy – horko, zima vzaly za své. Po třech dnech nám teplota stále neklesala, klesla vždy na 5 – 6 hodin po zavedení čípku nebo podání sirupu. Našemu miláčkovi vyskočila třetí den teplota na 39, 8°C, což mě vyděsilo. Takže rychle zavolat manželovi do práce a šupem k naší paní doktorce. Našemu malému marodovi vzali krev a zjistili velmi vysokou hodnotu CRP. Paní doktorka zavelela a už jsme jeli do nemocnice. Tam nám hned odebrali vzorek moči, ve které v ten den nic nezjistili. Ovšem ze stolice zjistili, že má rotaviry, Celý článek »










