diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Folát x kyselina listová

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Rozdíl mezi těmito dvěma látkami je ten, že folát je přirozená látka. je obsažena ve stravě. Kyselina listová se vyrábí synteticky a teprve pak se přidává do potravin ( např. do chleba a do soli), nebo ji lze brát přímo v tabletách. U potravin bohaté na folát platí, že bychom je neměly neskladovat dlouho, měly bychom je uchovávat čerstvé, větčinou syrové, ohřít jen šetrně a neudržovat je zbytečně dlouho v teple.

Nejvíce folátu obsahují potraviny: klíčky, měkký sýr, polníček, brokolice, chřest, fenykl, fazole., špenát, květák, ořechy…

Vitamin B, který tyto potraviny obsahují, hraje roli při procesu vývoje a růstu. Dostatek vitaminu snižuje riziko potratů, vyvojových vad jako rozštěp rtů, čelisti nebo patra, stejně jako riziko vrozených srdečních vad. Dobré je, aby ženy přijímaly kyselinu listovou minimálně čtyři týdny před otěhotněním a pak dvanáct týdnu po otěhotnění.


Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.