diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Pečeme na Velikonoce – Mazanec

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen rozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi.

Tento recept mě naučila manželova maminka. Sama jsem původně měla trochu jiný, ale tento jsem si velice oblíbila. Věřím, že vás zaujme a letos na velikonoční stůl budete servírovat mazanec podle tohoto receptu. Přijde vám zvláštní přidávat čokoládu na vaření? Vyzkoušejte, má to opravdu své kouzlo.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 žloutků, ½ l mléka, 5 dkg mandlí, 8 dkg rozinek, 5 dkg čokolády na vaření, sůl, žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, rum na potření, plátky mandlí na posypání.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle, nakrájené na nudličky, oprané rozinky a na kostičky nakrájenou čokoládu. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme vykynout.Vykynulý bochánek potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí, a když trochu zaschne, dáme bochánek do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení můžeme potřít rumem.

Přečtěte si také:

  • Pláč dítětePláč dítěte Děti potřebují vědět, že jejich pocity jsou pro okolí důležité. I ty negativní by měly být brány vážně. Je potřebné umět utišit plačící dítě a sdílet s ním každý jeho smutek. Existují […]
  • Zámek RatibořiceZámek Ratibořice Prohlédnětě si významné sídlo, které reprezentuje typické elegantní venkovské obydlí vysoké aristokracie z období 19. století. Ratibořický zámek je znám zejména díky dílu Babička od Boženy […]
  • „Chcete se dozvědět kdo je to pěstoun a kdo jsou děti v pěstounské péči? „Chcete se dozvědět kdo je to pěstoun a kdo jsou děti v pěstounské péči? Rádi bychom vás pozvali na setkání a autogramiádu s autorkou knihy Domov je místo, odkud tě nevyhodí…ani když vyrosteš – Dagmar Zezulovou. Lékařka-pěstounka Dagmar Zezulová a její děti […]
  • Červená čočka s mrkví a bramboremČervená čočka s mrkví a bramborem Vhodné pro děti okolo 1 roku Suroviny: 5 lžic červené čočky, 1 mrkev, 1 brambor, lžička olivového oleje, 1 vejce nebo 1 žloutek, trochu drceného kmínu a majoránky. Postup: Do hrnce si […]
  • Další pohádka pro dětiDalší pohádka pro děti V daleké zemi Simsalabim žil koktavý černokněžník Max. Kdysi byl hodným černokněžníkem, který nekoktal. Všichni ho měli rádi. Zvláště děti. Vyčaroval jim z kamínků barevné míčky a děti si […]
  • Prošívaná dekaProšívaná deka Suroviny: 2 vejce, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa, 200 ml mléka, špetka skořice, 1 hrnek moučkového cukru Náplň: 500 g […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.