diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Pampelišky – zábava pro děti i výborná jarní rostlinka

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Jarní příroda je velice krásná. Zdobí ji totiž několik nádherných rostlinek. Rostlina o které je řeč má typicky žlutavou barvu. Je poslem jara a sluníčka. Pro děti oblíbená k hrám, pro hospodyňky výborná surovina na jarní med, saláty, pro zahrádkaře a majitele trávníků nevítaný host, v lidovém léčitelství hojně využívaná léčivka. Ano, řeč je o pampelišce neboli smetance lékařské, mléčném lupenu, hadím mlíčí.

Smetanka lékařská je hojně rozšířená trvalka 5 – 40 cm vysoká s velkou odolností a schopností růst kdekoliv a v hojném počtu. Pampeliška je objevuje v bylinkářských tradicích po celém světě, včetně amerických Indiánů, Arabů, Číňanů a Evropanů. V Arábii ji používaly od 11. století do směsí bylin na čištění krve.

K léčení se využívá kořen, list a kvetoucí nať. Pampeliška se hodí pro jarní očistu jater.

Účinky pampelišky na organismus:

čistí krev, odstraňuje škodliviny z těla

podporuje trávení a látkovou výměnu, pomáhá proti zácpě

je močopudná

používá se při poruchách jater, ledvin, močových cest, žlučníku

snižuje hladinu krevního cukru u diabetiků

pomáhá revmatikům

pampeliškový med je výborný proti kašli

pampeliškové mléko se používá k léčbě kuřích ok a bradavic

snižuje krevní tlak

Pampeliška se řadí mezi nejlepší druhy zelené zeleniny v Evropě. Obsahuje hodně vápníku, draslíku, vitamínu K, vlákninu, je zdrojem beta – karotenu a vitamínu A.

Z čerstvých mladých lístků se lisuje šťáva a používá se při jarních očistných kúrách.

Mléčná šťáva je lehce jedovatá. Při doteku může vzniknout kontaktní dermatitida.

Využití v kuchyni

Listy pampelišky lze využít v kombinaci s další listovou zeleninou do výborných salátů. Hořkosladký kořen lze orestovat společně s karotkou a další zeleninou přidat do polévky, či podusit s cibulí a česnekem. K kořene je možné připravit i vynikající detoxikační čaj, zdravý pro játra.

Z květů např. domácí pampeliškový med nebo sirup.

Listy využíváme nejen na salát, ale i do vaječné omelety. Listy pampelišek pro využití v kuchyni sbíráme v březnu a dubnu nejlépe do Velikonoc, pak hořknou.

Z praženého kořene pampelišky se vyrábí náhražka kávy. Čaj se připravuje ze sušených kořenů nebo lístků.

Pampeliškový med

Suroviny:

400 ks hlaviček pampelišky, 2 litry vody, 3 citróny, 2 kg cukr krystal

Postup:

Hlavičky rozkvetlých pampelišek bez stonků vypereme pod tekoucí vodou. Vložíme do čtyřlitrového hrnce na zalijeme 2 litry vody. Přidáme omyté citróny, rozkrájené na kolečka a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin vylouhovat. Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátno do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi 1,5 hodiny, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Hotový pampeliškový med lijeme ještě horký do malých skleniček, uzavřeme víčkem a máme hotovo.

Pampeliška pro těhotné a kojící ženy

Při dodržování předepsaných dávek nemá vedlejší účinky. Její hořké látky, ale mohou přecházet do mateřského mléka a miminko jej může odmítat. Pampeliškový čaj i salát je silně močopudný, což může těhotným činit potíže. Nepijeme jej proto večer před spaním.

Pampeliška jako zdroj zábavy pro děti

Při pobytu na zahradě s dětmi, či procházkách do přírody se určitě setkáte s krásně žlutavě zbarvenými květy. Dětem se budou moc líbit. Děvčátkům můžete uplést věneček, chlapcům náramky. Batolátka vám zajisté pomohou se sběrem květů na med. Bude to pro zábavná činnost. Pozor si dávejte na včelky, které pampelišky opylují, také na klíšťata, která se na jaře v trávě hojně vyskytují. Maminky ale nebudou mít velkou radost, protože žluté květy dokáží veškeré oblečení pěkně umazat. Užívejte si tyto jarní procházky přírodou. Pampeliška brzy odkvete a po žlutých květech zůstane jen bílé chmýří. Poučte děti, ať je zbytečně netrhají, protože ve vázičce vám uvadnou a nebou tak krásné jako venku.

Zdroj:

Bohne, Volk, Dittus- Bar, Léčivé bylinky ve vaší zahrádce a kuchyni, Computer Press, Brno, 2011

Bowden J.: 150 nejzravějších potravin na světě, Fortuna Libri, Praha 2011

Staňková – Krohnová, M.: Bylinky pro děti a maminky, Grada, Praha, 2009

Přečtěte si také:

  • Dušené kedlubny s vejcem a bramboryDušené kedlubny s vejcem a brambory Od ukončeného 10.měsíce Ingredience: kedluben, brambory (zhruba ve stejném množství) voda kojenecké mléko olej/máslo vejce Postup přípravy: Brambory a kedluben oloupejte […]
  • Vývoj řeči u batolatVývoj řeči u batolat Vaše děťátko oslavilo své první narozeniny. Za svůj první rok se zvládlo naučit spousty věcí. Zpočátku to bylo jen ležící miminko, které dnes už umí chodit. Nejen po stránce motorické, ale […]
  • Otec na rodičovské dovolenéOtec na rodičovské dovolené Otec dítěte má díky novelizaci zákoníku práce také  právo o své narozené dítě pečovat a to téměř za stejných podmínek jako jeho matka. Otci musí k jeho žádosti zaměstnavatel dle ust. § 196 […]
  • PalečekPaleček Pohádka přebásněná klasikem české poezie je doprovázena půvabnými obrázky oblíbené ilustrátorky. Hezké vyprávění je o chlapečkovi, který byl tak malinký, že se koupal v náprstku, spal v […]
  • Vývoj čtyřměsíčního dítěteVývoj čtyřměsíčního dítěte Vyvíjí se neobyčejně rychle. Svalstvo sílí, takže dítě je velmi pohyblivé. Dovede se převalit z polohy na bříšku do polohy na straně. Dobře drží hlavičku. Dovede zvednout hlavu i ramena, […]
  • LEGO® Club nově v České republice!LEGO® Club nově v České republice! LEGO Club přináší spoustu zajímavých informací pro mladé LEGO fanoušky – exkluzivní obsah dostanou jako první! Děti se dozví informace ze zákulisí a mohou si přečíst reportáže o […]

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.