Rubriky
Zdravá výživa a mlsání

Zavádění lepku do stravy

Na zavádění lepku existují rozličné názory. Kdy s ním začít, abychom minimalizovali riziko vzniku celiakie v pozdějším věku?

Určitě není vhodné zavádět jej před dosažením třetího měsíce věku. Podle studie provedené v USA v roce 2005 u těchto dětí vzrostlo riziko vzniku celiakie na pětinásobek oproti dětem, které se s lepkem poprvé setkaly mezi čtvrtým a šestým měsícem života. Zavedení lepku později vykazovalo mírně zvýšené riziko. Tento jev ale může být vysvětlen podávaným vyšším množstvím lepkové potraviny.

Doporučení tedy zní začít s lepkem v minimálním množství mezi 4. a 6. měsícem života. V ideálním případě je při zavádění lepku dítě ještě kojeno. Lepek najdeme v některých obilninách, zejména v pšenici, ječmeně a žitě. Dítě s nimi můžeme seznámit například pomocí dětské krupičky, jíšky na zahušťování nebo kousku dětského piškotu. Při prvních pokusech dbejte na malé množství lepkové potraviny – do bezlepkové kaše třeba přidejte jen dvě lžičky kaše obsahující lepek.

Leave a Reply Cancel reply

Exit mobile version