diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

5 aktivit pro děti: Požárníci

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Abstrakce á la Pollock

Po: Prstové divadýlko

Út: Abstraktní malba

St: Co když hoří?

Čt: Co patří k sobě?

Pá: Studené a teplé

Sobota: Den pro rodinu

Neděle: Den výletů, kamarádů a návštěv

 

Více her od Ženy007


Pondělí: Prstové divadýlko

Nalepte si na bříška prstů postavičky z oblíbené pohádky (nálepky nebo vystřižené obličeje “přilepte” pleťovým krémem). Sehrajte scénku z pohádky. Nalepte dítěti také pár obrázků na prsty a nechte ho, ať se libovolně účastní.


Úterý: Abstraktní malba

Varianta reálná

Kupte menší malířské plátno nebo do (vyšívacího, obrazového) rámu natáhněte plátno, vyšívací kanavu. Libovolně přelepte proužky lepící pásky. Nechte dítě každé okénko vymalovat jednou barvou. Používejte akrylové nebo temperové barvy. Po zaschnutí odlepte pásky a máte krásný abstraktní obraz.

Varianta virtuální

Nechte dítě vytvořit obrazy Jacksona Pollocka online. Na stránce klikněte na horní nápis “Enter JacksonPollock.org”. Táhnutím myši děláte čáry a kaňky, kliknutím měníte barvu. Výtvor lze vytisknout přes nabídku, která se objeví po kliknutí pravým tlačítkem myši.

Středa: Co když hoří?

K čemu je dobrý oheň? Jak jde oheň rozdělat a uhasit? (Z bezpečnostních důvodů raději neříkejte, že jde oheň rozdělávat lupou. To zvládají i hodně malé děti.) Co hoří a co ne? Co uděláš, když zpozoruješ požár? (Zavolat dospělého, utéct na bezpečné místo) Co dělají hasiči? Co všechno potřebují pro svou práci?

Budou se vám hodit obrázky hasičských aut a požárníků, video o práci požárníků.

Čtvrtek: Co patří k sobě?

Kliknutím obrázek otevřete v novém okně a vytiskněte

Vystřihněte z přílohy kartičky. Které dvojice patří k sobě? Jestli chcete udělat hru trvanlivější, kupte si sešitek A6 (notýsek) a nejprve ho svisle na polovinu rozstřihněte. Hromadu volných papírků si schovejte na nákupní seznamy. Vezměte část se secvaknutým hřbetem a krycí desky přehněte na opačnou stranu. Listy určené na psaní rozstřihněte podélně napůl. Vznikne vám sešit se dvěma nezávislými bloky stránek.

Roztřiďte obrázky na dvě hromádky tak, abyste rozdělila dvojice k sobě patřících obrázků (tj. na jednu hromádku přijde kočka, na druhou myš atp.) Nalepte hromádku na jednu část sešitu, druhou hromádku na druhou část sešitu. Dítě kompletuje dvojice otáčením stránek.

Pátek: Co je studené a co je teplé?

Roztřiďte věci na obvykle studené a teplé (horké): slunce, sníh, zmrzlina, oheň, led, polévka, čaj, limonáda, trouba na pečení, sněhulák, mrazák, voda z červeného kohoutku, zapnutá žehlička, rozsvícená žárovka. Co dál?

Varianta pro pokročilé: Co svetr? Železo? Sklo? Jak poznáš horkou vodu (kouří se z ní), rozpálené železo (je červené, žluté, mění barvu), sklo (nijak!!).

 

Sobota

Den pro rodinu. Co tento víkend podniknete?

Neděle

Den výletů, návštěv a kamarádů.

Žena007: Rodina a domácnost s málem

Vyzkoušeli jste některý námět? Jak se vám líbil a jak vás to bavilo? Pošlete mi obrázek s výtvorem, vložím ho sem.

Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.