diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Výzkumná expedice na Arktidě

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Koncem roku 2011 absolvovali účastníci Kurzu polární ekologie, Centra polární ekologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích výzkumnou expedici v drsných podmínkách daleké Arktidy. Do expedice se zapojili studenti biologických oborů vysokých škol z celé ČR.

Cílem kurzu bylo seznámení studentů se specifickým prostředím Arktidy jejich zapojení do výzkumu tamních přírodních podmínek. Studenti se zúčastnili týdenního bloku přednášek o polárních ekosystémech a následně čtrnáctidenního terénního výzkumu na výzkumné stanici v zálivu Petuniabukta (Billefjorden) na Svalbardu. Pod vedením odborných školitelů, byl prováděn vědecký výzkum v předem vymezených vědních disciplínách: geologie/geomorfologie, hydrogolie/limnologie a klimatologie/glaciologie.


Společnost Hamé, tradiční český výrobce trvanlivých potravin, paštik, kečupů a chlazených výrobků, jako jeden z partnerů expedice, podpořila její účastníky produkty z řady kečupů HAMÉ OTMA Gurmán, EXTRA JAMů, kompotů a paštik MÁJKA, MATĚJ či SVAČINKA v praktických obalech, se snadným otevíráním EASY PEEL. Z celkových 600kg potravin, jež účastníci expedice sebou vezli, představovalo 350kg jen výrobky značky HAMÉ.

Stravování na expedici je vždy jedna z nejdůležitějších aktivit, která významně ovlivňuje celkovou náladu týmu. Když je dobré jídlo, obvykle úměrně tomu stoupá i nálada a následně i pracovní morálka. Snahou účastníků expedice tedy je udělat jídelníček co nejpestřejší, což v omezených podmínkách Arktidy není úplně jednoduché. V naprosté většině případů jsou odkázáni na zásoby dovezené z Čech. Zkraje expedice je ještě poměrně jednoduché vymýšlet a obměňovat jídla, nicméně ke konci dochází obvykle zásoby i nápady, nehledě k tomu, že to „nejlepší“ se obvykle sní během první části expedice.

Tuto nepříjemnou poslední část expedice zažil i klimatolog Karel Dejmal, který během snídaně (zbytky kuskusu od večeře a paštiky Májka) komentoval situaci větou, která se dostala i do expediční kroniky: „Jedl jsem už hodně divnejch věcí, ale tohle je vážně neuvěřitelná kombinace“. Nutno přiznat, že kuskus s Májkou opravdu není extra labužnický zážitek, ale některé jiné neobvyklé kombinace jídel s výroby HAMÉ, byly až překvapivě chutné. Taková gastronomická perlička byl např. výměnný obchod s polskými kolegy z výzkumné stanice Univerzity v Poznani, která leží cca 5 km přes mořský záliv. Jak bylo řečeno, každá změna v jídelničku je dobrá a kromě několika vzájemných návštěv spojených s večeří, je obvykle i vítaná výměna části zásob.

Na stravování během expedice často míří dotazy i od studentů, kteří mají zájem se expedice účastnit a z kterých jsou vybíráni vhodní kandidáti. Příkladem za všechny je dopis od studenta botaniky, který na konci slibuje, že kromě své vědecké práce vymyslí i 30 nových receptů pro přípravu jídel z Májky, takže se účastníci další expedice mají na co těšit!

Přečtěte si také:

  • Maminky, myslete na své zdraví!Maminky, myslete na své zdraví! Věděla jste, že téměř 300 tisíc lidí v produktivním věku se léčí s bolestmi zad? Braňte se těmto obtížím dříve, než přijdou! Nepřetěžujte se Bolest zad je velmi častým průvodním jevem […]
  • Když máma rapujeKdyž máma rapuje http://www.youtube.com/watch?v=nervC3x_a4g Rodiče rapující o svém těžkém osudu, to je téměř dokonalý recept na virál. Fiat to tentokrát udělal moc pěkně a mluví z duše mnoha matkám v […]
  • Dětské nejen okurčičkyDětské nejen okurčičky Jestli-že mají vaše děti rády nakládané okurky, dopřejte jim novinku společnosti Efko. Receptura těchto sterilovaných okurek je vyvinutá specielně pro ty nejmenší mlsné jazýčky. Nálev je […]
  • Ředkvičky – výtečná jarní zelenina v našem jídelníčkuŘedkvičky – výtečná jarní zelenina v našem jídelníčku Ředkvičky patří mezi velice oblíbenou jarní zeleninu. Na pultech obchodů je nacházíme v těchto jarních měsících. Pěstují se různé odrůdy od kulatých, až po protáhlé tvary. Mají sladkou a […]
  • Maso a batolata. Ano či ne?Maso a batolata. Ano či ne? Také si kladete otázky typu: ,,Jak často a v jaké míře je maso pro batole optimální?, jaké druhy masa jsou nejvhodnější? a odkdy mohou děti jíst sójové maso?" Pokud ano, jistě Vás […]
  • Biostyl – veletrh zdravé výživy a zdravého životního styluBiostyl – veletrh zdravé výživy a zdravého životního stylu 7. ročník mezinárodního veletrhu zdravé výživy a zdravého životního stylu Výstaviště Praha - Holešovice Pátek 20.dubna až neděle 22.dubna 2012 Praha Veletrh Biostyl se každoročně […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.