diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Využití medu v kuchyni, příprava perníčků s dětmi

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Dříve, než se dostal med do naší kuchyně, byl jistě i jídelníčku pravěkých lidí. Med byl vedle ovoce dlouhou dobu jako jediná sladkost, kterou člověk znal a byl jediným sladidlem až do počátku 19. století, kdy došlo k rozvoji cukrovarnictví. Jeho počátky tedy sahají opravdu daleko.

Med se původně konzumoval v přirozené podobě, tj. tak, jak byl z plástů z včelích hnízd získán. Bez hermetických nádob se však nedal skladovat, a tak snadno zvlhl a zkvasil. Proto je medovina tak stará a známá. Med se používal do omáček, kaší. Do pečiva pro svou chuť a trvanlivost, protože dokázal udržet pečivo vláčné. Med se používá především do perníků dodnes. Dělá tu typickou a tradiční vůni a chuť. Med můžeme používat i do marmelád, kdy vylepšíme chuť. Při pečení z medu je třeba vždy přidat do těsta trochu jedlé sody, která neutralizuje medové kvasy a navíc zkypří těsto. Med při vyších teplotách karamelizuje, proto mají všechny druhy cukroví pečeného s přísadou medu tmavší barvu. Med lze přidávat nejen moučníků, ale také při úpravě masa, grilování, vytváření různých marinád. Med patří též do jídelníčku dětí a těhotných žen.

Nejznámější způsob zpracování medu je pečení perníčků, které má svou dlouhou historii. Dnes už hospodyňky nemají tolik času a snaží se recepty na perníkové těsto zjednodušit i jejich přípravu. Receptů na perníčky je dnes mnoho a každý máme svůj oblíbený. Spíše bych se zaměřila na vlastní přípravu, aby se perníčky povedly.

Všechny suroviny – mouku, vejce, mléko, vše si připravte předem, nechejte si suroviny před vlastní přípravou nějakou dobu při pokojové teplotě.

Záleží na kvalitě surovin. Moučkový cukr by měl být co nejjemnější, aby se poleva povedla.

Předem si připravte koření na domácím elektrickém mlýnku. Pravé aroma perníkového koření je základem výborných perníčků. Mezi perníkové koření patří fenykl, anýz, hřebíček, badyán, skořice, vanilka a také muškátový květ. V každé rodině je oblíbená jiná kombinace koření.

Do perníčků se používá jedlá soda nebo uhličitan amonný – amonium. Pro přípravu perníků volte raději jedlou sodu. Po amoniu mohou figurky příliš vyskočit.

Med nelze v pernících ničím nahradit, proto to ani nezkoušejte. Kvalitní med od poctivého včelaře je základem perníčků.

Med, mléko a máslo ohřejeme společně, med pak dobře přijme potřebné množství mouky.

V každém kraji, z rodiny do rodiny se předávají různé recepty, které jsou vždy něčím obohaceny. Některé recepty jsou jednodušší, jiné složitější. Pamatujte také, a recept si předem vyzkoušejte, jak dlouho potřebují perníčky pro změknutí, aby byly vláčné a ne tvrdé. V našich kuchyních se perníčky připravují především na vánoční svátky. Hospodyňky vykrajují hvězdičky, domečky, srdíčka a mnoho jiných vánočních motivů. Oblíbená je ale i příprava perníčků na velikonoční svátky. Myslím si, že je to velice hezká tradice. Připravte dětem těsto a nechte je vytvářet krásné perníčky. Zabaví se u toho a navíc jim bude odměnou plná miska lahodných dobrůtek. Vyzkoušejte to také.

Zdroj:

D.Titěra, Včelí produkty mýtů zbavené, Nakladatelství Brázda, Praha, 2006

J. A. Zentrich, Apiterapie, Eminent, Praha, 2003

Přečtěte si také:

  • Kynuté koláčky s tvarohem a povidlyKynuté koláčky s tvarohem a povidly Suroviny: 1000 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 žloutky, 150 g másla, 1 lžíce rumu, […]
  • Mazanec v domácí pekárněMazanec v domácí pekárně Nechce s vám dělat těsto na mazanec klasicky? Vyzkoušejte tuto jednoduchou přípravu mazance v domácí pekárně. Nemá to chybu. Maminky na mateřské dovolené to určitě ocení. Můžete si ho […]
  • Školka pro mladší: Domky a domovŠkolka pro mladší: Domky a domov Více podobných her od Ženy007 Pondělí: Domečku, domečku, kdo v tobě přebývá? Zahrajte s dítětem pohádku: "Domečku, domečku, kdo v tobě přebývá?" Volně improvizujte s dostupnými […]
  • Velikonoční speciál Velikonoční speciál Těšíte se na Velikonoce? Hledáte inspiraci co si dobrého uvařit nebo jakou dekorací si vyzdobit váš byt? Redakce internetového magazínu www.MojeBrisko.cz, www.NaseBatole.cz, […]
  • Malinový koláč s drobenkouMalinový koláč s drobenkou Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkovéhu cukru, 150 g másla, 1 hrnek mléka, 2 vejce, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 tvaroh ve vaničce – 250g, skořice, vanilkový cukr, […]
  • Speciál o vaření a zdravé výživě je tu!!Speciál o vaření a zdravé výživě je tu!! Vaříte rádi, hledáte stále inspiraci? Chcete vařit z dostupných potravin, klasická česká jídla, ale občas si dáte jáhly, cizrnu nebo červenou čočku? Nebaví Vás pročítat různé internetové […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.