diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Velikonoční beránek

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Na Velikonoce je zvykem péct velikonočního beránka. Receptů na beránka existuje velmi mnoho a tady je jeden jednoduchý a ověřený recept.

Suroviny:

300 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g másla
4 vejce
200 ml mléka
kypřící prášek
nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu
kandované ovoce (není nutné)

Postup:

Máslo utřeme se žloutky a cukrem. Dále postupně vmícháme vanilkový cukr, mouku a kypřící prášek. Přidáme nastrouhanou kůru a nakrájené kandované ovoce. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pak pomalu přimícháme do těsta. Vymažeme a vysypeme formu na beránka, do které dáme těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 – 180°C asi hodinu. Zkoušíme pak špejlí, jestli je už hotový.
Beránka můžeme polít polevou nebo jen lehce pocukrovat. Do místa, kde jsou oči, dáme hřebíček. Moc hezky to vypadá a beránek pak krásně voní..

Bez beránka si Velikonoce nedokáži představit. Víte něco o jeho historii? Beránky i mazance se pekly tradičně na Bílou sobotu. Dnes bývá doběla pocukrovaný nebo politý čokoládovou polevou. Má kolem krku uvázanou mašli. Na rozdíl od mazance je beránek symbol křesťanský. Beránek byl v židovském náboženství obětním zvířetem a symbolika beránka jako oběti se přenesla i na Ježíše Krista. V křesťanských Velikonocích je vnímám jako Kristovo podobenství.

Poto neváhejte a letos si na Velikonoce určitě beránka upečte. Je to velice jednoduché.

Tento recept najdete v novém Velikonočním speciálu, který si můžete zdarma stáhnout zde: http://www.nasebatole.cz/?page_id=4497

Přečtěte si také:

  • Kynuté koláčky s tvarohem a povidlyKynuté koláčky s tvarohem a povidly Suroviny: 1000 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 žloutky, 150 g másla, 1 lžíce rumu, […]
  • Jidáše – tradiční velikonoční pečivoJidáše – tradiční velikonoční pečivo Tento druh pečiva se podle velikonční tradice peče na Zelený čtvrtek. Dělají se různé tvary a po upečení se maže medem. Co k tomu potřebujete? 500 g hladké mouky, 50 g droždí, 1 lžíce […]
  • Velikonoční speciál Velikonoční speciál Těšíte se na Velikonoce? Hledáte inspiraci co si dobrého uvařit nebo jakou dekorací si vyzdobit váš byt? Redakce internetového magazínu www.MojeBrisko.cz, www.NaseBatole.cz, […]
  • Vejce plněná bylinkovým krémemVejce plněná bylinkovým krémem K Velikonocům rozhodně patří nejen sladké pokrmy jako je beránek a mazanec, ale také různé varianty pokrmů z vajec. Nám doma velice chutnají plněná vajíčka bylinkovým krémem. Nejen že si […]
  • Mazanec v domácí pekárněMazanec v domácí pekárně Nechce s vám dělat těsto na mazanec klasicky? Vyzkoušejte tuto jednoduchou přípravu mazance v domácí pekárně. Nemá to chybu. Maminky na mateřské dovolené to určitě ocení. Můžete si ho […]
  • Malinový koláč s drobenkouMalinový koláč s drobenkou Suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkovéhu cukru, 150 g másla, 1 hrnek mléka, 2 vejce, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 tvaroh ve vaničce – 250g, skořice, vanilkový cukr, […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.