diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

4 porce

0,5 kg uvařeného celozrnného kuskusu (poměr 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody)

50 g sušených biobrusinek (můžete dát i 75 g– tedy 1 sáček)

100–150 g na kostičky nakrájeného kozího sýra

50 g vlašských ořechů nebo pinií, na sucho opražených v troubě nebo na pánvi

 

Na zálivku:

2 lžíce medu

2 lžíce citrónové šťávy (můžete přidat i trošku strouhané kúry)

5 lžic olivového oleje nebo citrónového, avokádového nebo ořechového

troška čerstvě mletého pepře

cca 50 g mladého špenátu nebo rukoly, ochucené 1 lžící oleje a 1/2 lžíce umeocta nebo citrónové šťávy s troškou soli

  1. Uvařte celozrnný kuskus v poměru 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody a nechte ho vychladnout. (Celozrnný kuskus raději nechte přejít varem, bílý stačí zalít jen o něco menším množstvím vody.)
  2. Připravte si zálivku, omyjte špenát či rukolu a vysušte je nejlépe odstředivkou na salát.
  3. Opražte na sucho pinie nebo ořechy, nakrájejte kozí sýr na kostičky a smíchejte vše s vychladlým kuskusem, s brusinkami a s medovým dresinkem. Tenhle základ salátu můžete mít připravený v ledničce. Až těsně před servírováním ochuťte špenát (rukolu) olejem a umeoctem, popřípadě citrónovou šťávou se solí a opatrně promíchejte do ochuceného kuskusu.

SEZÓNNÍ OBMĚNA:

V zimě použijte místo špenátu nebo rukoly čerstvý polníček. My jsme salát fotili

brzo na jaře a tak jsme použili křehké mlaďounké lístky červené řepy.

 

Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, vydavatelství Smart Press

Přečtěte si také:

  • Sladidla a sladkostiSladidla a sladkosti Chuť na sladké potřebujeme každý z nás čas od času nějak uspokojit. Dnes se velká většina běžných sladkostí a dortíků sladí rafinovaným bílým cukrem. Jednoznačně stojí za to, naučit se […]
  • Brokolicový salát s těstovinami a kuřecím masem Brokolicový salát s těstovinami a kuřecím masem Suroviny: Dvě větší brokolice, 500 g kuřecího masa,1 cibuli, olej na orestování cibulky, 1 konzervu sterilované kukuřice, 1 konzervu sterilovaného hrášku, najemno nasekaná rajčata, 1 […]
  • Jarní bramborový salát s ředkvičkamiJarní bramborový salát s ředkvičkami Suroviny: 500 g brambor, 100 g ředkvičky, 2 papriky,100 g zakysané smetany nebo jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 vejce, citronová šťáva, sůl, pepř, cherry rajčátka na ozdobení. Pro děti […]
  • Říkadla a básničky o zubech a zubní hygieně – Dobrá radaŘíkadla a básničky o zubech a zubní hygieně – Dobrá rada Zuby jako perličky mohou mít i babičky, když se ti to nedaří, musíš zajít k zubaři.   Ten ti zuby vyspraví, doborou radu poradí: „O chrup musíš, dítě, […]
  • Francouzský salát z ředkvičekFrancouzský salát z ředkviček Suroviny: 1 ks hlávka listového salátu, trochu soli, 1 ks hořčice plnotučná, 1 dl olivového oleje, 6 ks topinek, 12 ks ředkviček, 2 stroužky česneku Postup: - do misky si dáme 1 lžíci […]
  • Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem 5 porcí / vegan, bez lepku 3 cibule, nakrájené na měsíčky 3 stroužky česneku, nakrájené na plátky 5 lžic olivového oleje 2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.