diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Pečeme na Velikonoce – Mazanec

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Víte něco z historie o pečení mazance? Mazanec je u nás nejstarším velikonočním pečivem a byl původně bez cukru. Peče se ze stejného těsta jako vánočka. Pekl se vždy na Bílou sobotu spolu s beránky. Záleželo pro koho byl mazanec určen, podle toho byly i různé suroviny. Pro čeledíny se dělal z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy byl obohacen rozinkami a mandlemi. Nejstarší kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. a počátku 16. století. Do 18. století se připravoval z mouky, másla, vajec a sýra nebo tvarohu a plnil se masem. Receptů na mazanec je mnoho, záleží na vás, jaký si vyberete a co vám doma chutná. Můžete si jej doplnit kandovaným ovocem, rozinkami. Nahoře pak bývá před pečením udělán ostrým nožem kříž, či je vrchol posypán krájenými mandlemi.

Tento recept mě naučila manželova maminka. Sama jsem původně měla trochu jiný, ale tento jsem si velice oblíbila. Věřím, že vás zaujme a letos na velikonoční stůl budete servírovat mazanec podle tohoto receptu. Přijde vám zvláštní přidávat čokoládu na vaření? Vyzkoušejte, má to opravdu své kouzlo.

Suroviny: 75 dkg polohrubé mouky, 4 dkg droždí, 15 dkg másla, 15 dkg cukru, 5 žloutků, ½ l mléka, 5 dkg mandlí, 8 dkg rozinek, 5 dkg čokolády na vaření, sůl, žloutek na potření, tuk na vymazání plechu, rum na potření, plátky mandlí na posypání.

Postup: Droždí utřeme se lžící cukru, přilejeme vlahé mléko a přidáme tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko. Kvásek necháme vykynout. Do vykynutého kvásku přidáme ostatní mouku, přidáme máslo utřené s cukrem a žloutky, zamícháme do připraveného těsta oloupané mandle, nakrájené na nudličky, oprané rozinky a na kostičky nakrájenou čokoládu. Těsto dobře vypracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme bochánek, dáme na plech a necháme vykynout.Vykynulý bochánek potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí, a když trochu zaschne, dáme bochánek do dobře vyhřáté trouby a pečeme asi 50 minut. Po upečení můžeme potřít rumem.

Přečtěte si také:

  • Velikonoční speciál Velikonoční speciál Těšíte se na Velikonoce? Hledáte inspiraci co si dobrého uvařit nebo jakou dekorací si vyzdobit váš byt? Redakce internetového magazínu www.MojeBrisko.cz, www.NaseBatole.cz, […]
  • Velikonoční beránekVelikonoční beránek Na Velikonoce je zvykem péct velikonočního beránka. Receptů na beránka existuje velmi mnoho a tady je jeden jednoduchý a ověřený recept. Suroviny: 300 g polohrubé mouky 200 g cukru […]
  • Jidáše – tradiční velikonoční pečivoJidáše – tradiční velikonoční pečivo Tento druh pečiva se podle velikonční tradice peče na Zelený čtvrtek. Dělají se různé tvary a po upečení se maže medem. Co k tomu potřebujete? 500 g hladké mouky, 50 g droždí, 1 lžíce […]
  • Kynuté koláčky s tvarohem a povidlyKynuté koláčky s tvarohem a povidly Suroviny: 1000 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 žloutky, 150 g másla, 1 lžíce rumu, […]
  • Školka pro mladší: Domky a domovŠkolka pro mladší: Domky a domov Více podobných her od Ženy007 Pondělí: Domečku, domečku, kdo v tobě přebývá? Zahrajte s dítětem pohádku: "Domečku, domečku, kdo v tobě přebývá?" Volně improvizujte s dostupnými […]
  • Velikonoční koledyVelikonoční koledy Velikonoce patří k nejkrásnějším svátkům jara. Datum Velikonoc je pohyblivý a určují je jarní úplněk měsíce, nejbližší neděle po prvním jarním úplňku. Velikonoce mohou tedy být od 22. […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.