diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Hustá cizrnovo-bramborová polévka s mangoldem

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

5 porcí / vegan, bez lepku

3 cibule, nakrájené na měsíčky

3 stroužky česneku, nakrájené na plátky

5 lžic olivového oleje

2 lžičky červené papriky + 0,5 lžičky ostré papriky nebo chilli (biokoření Sonnentor)

1½ l horké vody  

2 kostky zeleninového biobujónu (Würzl nebo dm drogerie)

0,5 kg uvařené cizrny

0,5 kg očištěných brambor nakrájených, na měsíčky nebo kostičky

velká hrst listů mangoldu

sůl a pepř dle chuti

dýňová semínka nebo vlašské ořechy na ozdobu

  1. Osmažte pomalu cibulku a česnek na oleji. Přidejte koření, necelou malou lžičku soli a společně chvíli orestujte.
  2. Zalijte horkou vodou, přidejte kostky zeleninového bujónu, cizrnu a brambory. Vařte cca 15 minut (do změknutí brambor – záleží na velikosti kousků).
  3. Přibližně třetinu uvařené polévky odeberte a rozmixujte do krémova, jde to i ponorným mixérem. Vraťte zpět do polévky – tím ji skvěle zahustíte, aniž byste museli dělat ne moc zdravou jíšku.
  4. Na závěr přidejte na kousky nakrájený mangold nebo na šikmo nakrájené zelené části pórku, nechte přejít varem a ihned vypněte. Dochuťte t dle potřeby solí, pepřem, popřípadě můžete přidat i trošku smetany (bio kravské, sojové nebo ovesné) – ale to vůbec není nutné.
  5. Posypte opraženými dýňovými semínky nebo vlašskými ořechy.

MOJE RADA: Vůbec nevadí, když uvaříte více cizrny najednou! Já mám vždy zbytky cizrny v mrazáku pro případ, kdy nestíhám uvařit a pak jen udělám velmi rychlou zeleninovou polévku. Dám do ní povařit zmraženou cizrnu a velmi rychle je hotová docela výživná polévka. Nebo ze zbytků cizrny většinou dělám jednoduché pomazánky (strana 350–352).

Recept je čerpán z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové, Vydavatelství Smart Press, Praha 2010

Knihu můžete zakoupit na: www.smartpress.cz

 

Přečtěte si také:

  • Fazolová polévka s cizrnouFazolová polévka s cizrnou Suroviny: 100 g bílých fazolí, 100 g cizrny, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, kousek másla, 3 stroužky česneku, sůl, petrželka na ozdobu nebo jiné bylinky, 1 mrkev. Postup: Fazole a […]
  • Dýňová polévkaDýňová polévka Dýně je nejen na oko krásná ale také velmi chutná. Skrývá v sobě množství vitamínů (B1, B2, B3), betakaroten, minerální látky a má léčivé účinky. Z dýně je skvělá polévka, kterou si děti […]
  • Polévka z ředkvičekPolévka z ředkviček Na másle osmažíne cibulku dozlatova, přidáme 1 lžíci hladké mouky a uděláme světlou jíšku. Provaříme a přidáme nadrobno nakrájené ředkvičky. Nakonec polévku zjemníme zakysanou smetanou a […]
  • Sladidla a sladkostiSladidla a sladkosti Chuť na sladké potřebujeme každý z nás čas od času nějak uspokojit. Dnes se velká většina běžných sladkostí a dortíků sladí rafinovaným bílým cukrem. Jednoznačně stojí za to, naučit se […]
  • Zelňačka se šťouchanými bramboryZelňačka se šťouchanými brambory 4–5 porcí The Prostitutes Sunshine Zelňačka je skvělá česká polévka, na kterou se podle mě dost často zapomíná – je to velká škoda, jelikož je z hlediska přípravy naprosto […]
  • Salát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkamiSalát z kuskusu s kozím sýrem a brusinkami 4 porce 0,5 kg uvařeného celozrnného kuskusu (poměr 1 díl kuskusu na 1,5 dílu vody) 50 g sušených biobrusinek (můžete dát i 75 g– tedy 1 sáček) 100–150 g na kostičky nakrájeného […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.