diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Domácí zdravý a výtečný kečup

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Je už sice trochu pozdě, napadlo mě ale v souvislosti se zprávami v televizi, ze kterých jsem se dozvěděla, že spousta kupovaných kečupů obsahuje plísně a další škodlivé látky, nabídnout svůj recept na domácí kečup.

Protože co děti milují? Právě kečup. A správně připravený kečup je také hodně zdravý. Tak proč ho dětem i sobě nedopřát?

Na 18 středních kečupových sklenic je třeba : 10kg rajčat, 1 kg cukru, 3/4 litru 8% octa, 1 kg cibule, 1 kg jablek, 1litr vody, 20 kuliček nového koření, 5 lžic mleté papriky, 50 kuliček pepře, 4 lžíce soli, 10 bobkových listů, 10 hřebíčků, 1 skořice celá, 4 lžičky skořice mleté.

Nejprve ze všeho omyjeme rajčata, vložíme je do hrnce, podlijeme litrem vody a trochu namixujeme. Pokud není k dispozici mixér, tak rajčata pokrájíme. Přidáme ocet, cukr- vzhledem k tomu, že každé rajče je jiné, každý má rád kečup jinak sladký, doporučuji přidávat cukr postupně a ochutnávat, oloupaná a na čtvrtky nakrájená a jadřinců zbavená  jablka,  oloupanou a na čtvrtky nakrájenou cibuli a koření. Lze dávat do čajového sítka, ale já vědomě dávám přímo do kečupu – skořici celou nakonec vyndám při nalévání kečupu, ostatní koření mixuji s rajčatovou hmotou posléze.

Hmotu je teď už potřeba jen vařit. Jediné, na co je třeba dávat pozor, tak aby nebyl moc veliký plamen  a rajčata se nepřipálila.  Jinak vařím a vařím. Když hmota vykazuje konzistenci úplné kaše, znovu pečlivě rozmixuji. A opět vařím. Celé jsem vařila minimálně 10 hodin na boku kamen. Kečup musí ztratit minimálně čtvrtinu svého původního objemu. Po tom, co klesne o čtvrtinu v hrnci, tak mixuji potřetí.

Vznikne velmi kompaktní hmota, kterou není třeba nijak pasírovat. Neodděluje se již voda od pevné hmoty, kečup získá sytější barvu a je chuťově velmi dobrý. Lze samozřejmě ochutnávat a dochucovat kořením dle libosti.

Takto hotový kečup pak přes trychtýř nalévám do vymytých kečupových lahví, lze samozřejmě použít i zavařovačky, naskládám do zavařovacího hrnce a steriluji při 90*C 30 minut. Zavařené lahve ještě skládám do přepravky a přikrývám peřinou.

 

Přečtěte si také:

  • Tvarohový sýr mého tátyTvarohový sýr mého táty Recept na výrobu domácího tvarohu najdete v příspěvku  Recept na výrobu domácího tvarohu podle kamarádky Jany. Na tento sýr si vzpomínám, jak ho dělal můj táta. Byl výborný, i když v […]
  • Kdy stěhovat dítě do velké postele?Kdy stěhovat dítě do velké postele? Toto je jistě věc každého rodiče zvlášť. Já jsem kupříkladu svobodná maminka a bydlíme v bytě 2kk, takže v ložnici spinkáme spolu na velkém kovovém letišti. Synovi je 3,5 roku. Vím, že by […]
  • Domácí tavený sýr z tvarohuDomácí tavený sýr z tvarohu Recept na výrobu domácího tvarohu najdete v příspěvku  Recept na výrobu domácího tvarohu podle kamarádky Jany. Ještě jeden recept na výrobu sýra jsem nedávno našla v jedné diskuzi a […]
  • Sbohem dudlíkuSbohem dudlíku Malí ho milují, neboť je utěšuje a uklidňuje, pomáhá v dlouhé chvíli, ve tmě, při hladu. Šidítko, totiž tak trochu podvede děťátko. Nahradí něco, kvůli čemu doteď fňukalo. Dospělí ho […]
  • Kynuté koláčky s tvarohem a povidlyKynuté koláčky s tvarohem a povidly Suroviny: 1000 g polohrubé mouky, 50 g droždí, 500 ml vlažného mléka, 150 g moučkového cukru, 1 lžičku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 4 žloutky, 150 g másla, 1 lžíce rumu, […]
  • Jahodový receptář pro každéhoJahodový receptář pro každého Máte rádi jahody? Hledáte stále nové a nové recepty, jak zpracovat toto výtečné ovoce? Nebaví Vás hledat po různých kuchařkách a internetových stránkách? Redakce internetového magazínu o […]

Napsat komentář

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.