diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.

Škytavka u novorozenců

NašeBatole.cz – pro maminky, děti a rodina | Magazín o dětech do 3 let

Škytavka trápí všechny novorozence i kojence. I když může být škytání miminku velmi nepříjemné, jelikož trvá moc dlouho a často narušuje i jeho krmení, jde o běžnou věc a proto není důvod k obavám.
Většinou vzniká tak, že se žaludek s příjmem jídla roztáhne, podráždí se hlavní dýchací sval, kterým je bránice. Je sice více teorií, ale pravá příčina dětského škytání není dosud úplně známa.

Některé skupiny dětí mohou být náchylnější, během jednoho roku se četnost škytání snižuje a postupně zmizí. 

Dojde-li ke škytání během kojení, je nejlepší dále pokračovat v krmení, což pomůže škytavku zastavit. Pravidelné polykání a dýchání mohou obnovit správnou činnost bránice. Škytá-li miminko mimo dobu krmení, dejte mu lehce napít. Tekutiny často pomůžou uvolnit stažený jícen. Některým dětem pomáhá, když  je posadíte nebo je držíte ve vzpřímené poloze, dokud škytavka nepřejde. Fouknutí dítěti do tváře může způsobit, že začne rychleji dýchat, čímž se změní pohyb bránice. Náhlý přísun chladného vzduchu z okna nebo při pobytu venku také může změnit rytmus dechu.

Ve většině případů však nemají žádné triky zaručený účinek, nejlépe je vyčkat, až škytání přejde samo. Pokud je škytavka trvalá a nezastavitelná je vhodné navštívit dětského lékaře.


Leave a Reply

diskuzní fórum   Vytvořte si vlastní diskusní fórum, poradnu nebo skupinu, ... pro vás a vaše kamarádky.